Vlaggen, een feestelijke gewoonte met een boodschap

In Nederland is het niet de gewoonte om vlaggen op te hangen, tenminste niet zoals dat in het buitenland gebeurt. Gelukkig is dat de afgelopen jaren langzaam aan het veranderen. Vlaggen zorgt voor een feestelijk gevoel. Maar aan de meeste vlaggen ligt ook een diepere boodschap ten grondslag. Zoals bij het vlaggen op 4 en 5 mei. Op dat moment symboliseert de Nederlandse vlag de trots op onze samenleving. Dat er dan wordt gevlagd is een signaal, dat we nooit meer te maken willen krijgen met een buitenlandse overheerser. Ook staat de Nederlandse vlag in deze situatie voor onverzettelijkheid.

Strijden voor eigen identiteit

Een andere vlag die een sterke boodschap uitdraagt is de regenboog vlag. Dat is een hele vrolijke vlag, bestaande uit zeven identieke banen in de kleuren van de regenboog. De vlag is in de jaren zeventig ontworpen door een Amerikaanse kunstenaar en wordt sinds die tijd gebruikt tijdens de Gay Pride parade. De boodschap die door de zeven identieke gekleurde banen wordt gesymboliseerd is, dat iedereen recht heeft om zichzelf te zijn, ongeacht zijn geaardheid. Dat de gekleurde stroken niet in elkaar overlopen betekent dat er ruimte moet zijn voor elk individu. De vlag staat dus voor gelijkheid en respect voor elkaar.

Regels

Er zijn geen regels van toepassing voor de momenten waarop het is toegestaan om de vlag uit te hangen. Je mag dus in principe elke dag een vlag uithangen. Voor de Nederlandse vlag geldt dat ook, maar daar zijn wel een paar voorwaarden aan verbonden. Je moet de Nederlandse vlag zo ophangen dat hij niet op de grond kan hangen. Hij moet dus aan een verticale vlaggenstok of aan een vlaggenstok aan de gevel worden opgehangen. Het is ook niet toegestaan om de Nederlandse vlag ‘s nachts buiten te laten hangen. Daarop is één uitzondering. Als je de vlag verlicht mag hij wel blijven hangen.

Terug naar Lifestyle
Uw advertentie hier?