Heb jij hier ook wel eens last van.. Je bent aan het studeren, op het werk of gewoon leuke dingen aan het doen. Ineens begint je buik een beetje te rommelen. Naarmate er tijd verstrijkt begint je buik zich op te blazen en voor je het weet zit je broek enorm strak en lijkt het wel alsof je een aantal maanden zwanger bent… Een opgeblazen buik na het eten, wat doen we hier tegen?

Wat is de oorzaak van dit opgeblazen gevoel?

Ze zeggen wel eens voorkomen is makkelijker dan het uiteindelijk verhelpen van iets. Maar hoe voorkom je dat je buik zich ineens vol pompt met lucht. Het kan met een aantal zaken te maken hebben. Zo kan je te snel of te veel eten waardoor je meer lucht inslikt dan normaal. Ook kan het te maken hebben met bepaald soorten voedsel waar jouw lichaam misschien iets minder goed tegen kan. Zo zou je misschien ook lactose intolerant kunnen zijn waardoor je lichaam als het ware gaat protesteren tegen het ingrediënt.

Hoe kan je een opgeblazen gevoel voorkomen?

Het voorkomen van een opgeblazen buik na het eten kan worden gedaan door rekening te houden met de volgende punten:

  • Regelmatig bewegen: Lichaamsbeweging is belangrijk voor je spijsvertering en de transportatie van gassen door je lichaam. Genoeg beweging stimuleert dit!
  • Met regelmaat eten: Het is aangeraden om op vaste momenten en meerdere keren per dag te eten. Zo komt en blijft je spijsvertering op gang waardoor deze gemakkelijker alles verwerkt. Wanneer je darmen leeg zijn zal er sneller gasvorming ontstaan.
  • Vermijd bepaald soort eten: Er zijn producten die een gas opwekkende werking hebben. Heb jij vaker last van een opgeblazen buik na het eten? Probeer dan vooral deze producten te ontwijken in je eten. Hierbij kan je denken aan: bonen, koolsoorten, knoflook, eieren, koolzuurhoudende dranken, cafeïne en voeding met veel suikers en vetten.
  • Drink voldoende water: Een andere manier om je opgeblazen buik te verhelpen is het drinken van voldoende water. Wanneer er niet genoeg vocht in je lichaam zit zal deze zoveel mogelijk water gaan vasthouden. Zo zou ook warm water de spijsvertering stimuleren waardoor jij minder snel last krijgt van een opgeblazen gevoel.

Opgeblazen buik verhelpen

Wanneer het al te laat is om je opgeblazen buik te voorkomen zijn er een aantal dingen die je kan doen om het zo veel mogelijk te verhelpen. Vaak is bewegen hier een van. Door te bewegen stimuleer je je darmen en activeer je je spijsvertering. Ben je thuis dan helpt een warm bad of een warme kruik ook wel eens. Wanneer je echt last hebt van de pijn kan je een pijnstiller nemen. Maar onthoud voorkomen is makkelijker dan een opgeblazen buik verhelpen!

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar Lifestyle
Uw advertentie hier?